Aloituskädet ja positio
Positio (jolla tarkoitetaan asemaa) ja sen merkityksen ymmärtäminen on avain menestykselliseen pokerin pelaamiseen. Vahva käsi ei ole yhtä vahva jokaisesta positiosta eikä heikko yhtä heikko jokaisesta positiosta. On tiedettävä aloituskorttien arvo suhteessa positioon.
Pokerissa positiot voidaan jakaa neljään ryhmään (käsittelyssä on 10:n pelaajan pöytä):
Aikainen positio
Kolmea ensimmäistä paikkaa jakajan napista vasemmalle kutsutaan aikaiseksi positioksi. Jakajan nappi määrää sen, kuka joutuu toimimaan ensin panostuskierroksella. Pelattavien aloituskäsien määrä näitä paikoilta on hyvin rajallinen. Koska joudut toimimaan ensimmäisten joukossa koko jaon ajan, on käytössäsi vähemmän informaatiota, kuin sinun jälkeesi tulevilla pelaajilla. Tarvitset siis todella vahvan aloituskäden osallistuaksesi. Periaatteessa älä pelaa nyt käsiä, joilla et voi maksaa sinun jälkeesi tulevien pelaajien korotusta/korotuksia. Pikkupareista ja pienistä suittareista (peräkkäiset samaa maata olevat kortit) on yleensä parempi luopua suosiolla.
Pelaa vain siis hyvin vahvat kädet ja panosta/korota niillä lähes aina — et halua sinun jälkeesi vuoroon tulevien saavan ilmaista floppia vetokäsillä.
Pelattavat kädet: AA, KK, QQ, JJ, AKs, TT, AQs, AJs, KQs, AK.
Älä pelaa kuitenkaan liian mekaanisesti. Passiivisessa pöydässä tai hämätäksesi vastustajiasi panosta joskus (siis ei koko ajan) vaikka pikkuparilla. On aina otettava huomioon millaisia pelaajia vastustajasi ovat.
Jos pöytä on erittäin aggressiivinen, voit välillä vain maksaa mukaan vaikka AA:llakin ja luottaa siihen, että joku jälkeesi tulevista korottaa ja antaa näin tilaisuuden sinulle korottaa uudelleen. Älä koskaan limppaa mukaan isolla parilla löysässä ja passiivisessa pöydässä. Pahimmillaan joudut tilanteeseen, jossa vastassasi on 4–6 pelaajaa ja ässäpari voi käydä hyvinkin kalliiksi flopin osuessa jonkun vastustajan vetokäteen.
Keskipositio
Pelaaminen neljänneltä, viidenneltä ja kuudennelta paikalta ei hirveästi eroa pelaamisesta aikaisesta positiosta. Voit pelata hiukan useampia käsiä, koska jälkeesi tulee vähemmän pelaajia, joiden tekemisestä ei vielä ole tietoa. Yleisin keskipositiosta tehtävä virhe on peliin mukaan limppaaminen (maksaminen) vain yhdellä kuvakortilla — edes ilman vetokättä.
Tässä yksinkertainen ohje aggressiiviseen keskiposition pre-flop pelaamiseen:
Korota aina jos kukaan ei ole vielä maksanut ennen sinua. Korota aina jos sinulla on vahva käsi ja kukaan ei ole vielä panostanut/korottanut. Maksa mukaan ja korota välillä myös pikkupareilla ja suittareilla.
Myöhäinen positio
Jakajan napilla ja juuri ennen nappia ollessasi olet parhaissa asemissa. Saat jaon kaikissa vaiheissa toimia muiden jälkeen ja tiedät siis mitä muut ovat tehneet ennen sinua. Voit pelata enemmän käsiä ja varastaa potteja. Korottamattomaan pottiin voit korottaa jo keskinkertaisillakin käsillä, kuten KQ ja KJ.
Vetokädet ovat paremmin pelattavia, koska käytössäsi on enemmän tietoa esimerkiksi:
- pelaajien määrästä, sekä
- panostusten ja korotusten suuruudesta
Tämä ei tarkoita sitä, että myöhäisestä positiosta sinun kannattaisi aina pelata kaikki vetokädet. Mutta käytössäsi on enemmän tietoa kuin aikaisemmissa positioissa siitä, onko vetokätesi kannattavaa pelata käynnissä olevassa jaossa.
Ne kädet, jotka eivät ole pelattavia aikaisessa positiossa, tulevat nyt täysin pelattaviksi, sillä sinun ei tarvitse varoa jälkeesi tulevien korotuksia. Voit maksaa mukaan korottamattomaan pottiin keskinkertaisillakin käsillä ja toivoa hyvää osumaa flopilla.
Blindit
Ensimmäisellä kierroksella blindin maksaneet pelaajat toimivat viimeiseksi, mutta sen jälkeen aina ensimmäiseksi. Saat siis ennen floppia tietää mitä muut ovat tehneet, ja voit toimia sen mukaan. Yleisohjeena voit pitää sitä, että kunnioita aikaisesta positiosta tulleita korotuksia äläkä maksa niitä vain puolustaaksesi pimeitä panoksiasi. Toisaalta jos oikealla puolellasi istuva pelaaja on napilla ollessaan aggressiivinen ja korottaa aina → älä anna hänen varastaa pimeitä panoksiasi joka kerta. Laita välillä reilu uudelleenkorotus ja saat "rauhan" pelata omaa peliäsi.
Yleistäen voit siis pelata sitä enemmän käsiä, mitä myöhäisemmässä positiossa olet.
Josset tiedä pitäisikö maksaa panostus vai ei: luovu korteistasi. Aina tulee seuraava jako ja voit rauhassa odotella parempia kortteja.